Ooit waren de streek rond Poperinge en de regio rond het Land van Aalst en Vlaams-Brabant internationale hopcentra. Vandaag vind je hier echter nog maar een handvol hopboeren. Zij telen een delicatesse met een beperkt aanbod: hopkeesten. De knapperige en sappige scheuten van de hopplant vallen erg in de smaak bij fijnproevers. Je vindt ze dan ook elk voorjaar in de gastronomische seizoensgerechten van verschillende restaurants.
VREES VOOR TWEEDE RAMPJAAR OP EEN RIJ
Gewoonlijk gaat de volledige voorraad met de hand geoogste scheuten rechtstreeks van bij de producent naar de horeca. Maar vanwege corona dreigen landbouwers voor het tweede jaar op rij met hun oogst te blijven zitten. Een uitgelezen kans dus om dit jaar thuis hopkeesten te proeven!
PROEF HOPKEESTEN BIJ JE THUIS DIT VOORJAAR
Met de lente in zicht, komt ook het oogstseizoen van de hopscheuten dichterbij. Helaas dreigt corona voor het tweede jaar op rij roet in het eten te strooien. De scheuten kunnen enkel van eind februari tot eind maart worden gegeten, wanneer ze echt vers zijn. Maar aangezien bijna de volledige oogst gewoonlijk aan (sterren)restaurants wordt verkocht, vrezen landbouwers dat ze hun 'witte goud' ook dit jaar moeilijk kwijt zullen kunnen.
Daarom doen ze dit jaar een oproep aan de restaurants om afhaalgerechten met hopscheuten op de kaart te zetten. Bovendien is iedereen welkom om zelf aan de slag te gaan in de keuken en thuis een heerlijk topgerecht met hopscheuten op tafel te brengen! Er zijn lastigere manieren om iemand uit de nood te helpen, niet? ;-)
HEERLIJKLOKAAL.BE
Op de website www.heerlijklokaal.be, die werd opgericht in het kader van het Strategisch Project Landschap van Erembald tot Kravaalbos, kan je de contactgegevens vinden van 5 hopburen uit Aalst en Vlaams-Brabant waarbij je hopkeesten kan kopen.
Neem dus snel een kijkje op www.heerlijklokaal.be/hopkeesten/verkopers en zet thuis een heerlijk topgerecht op tafel!
Vragen over dit project?:
Audrey Jansseune
Projectmedewerker
0476 60 61 94